Mål gir motivasjon

I alle situasjoner i livet har du valgmuligheter, men det er ikke alltid så lett å se valgene der og da. Det er ikke alltid så lett å vite hva en skal velge heller …

Hvorfor er det så viktig å sette seg mål?
Hvordan kan jeg sette mål? 

Når ungdommer setter konkrete mål og lager kortsiktige handlingsplaner, blir de mer motivert. Da vet de hvorfor de holder på med lekser og hva som er grunnen til at det er viktig for dem. Det gir mer mening, og for mange blir det motiverende. Noen ungdommer, særlig gutter, tror at de kan få topp karakterer uten at det krever arbeid. Kanskje har de klart seg greit på barneskolen uten særlig innsats, og så endrer det seg når de begynner på ungdomsskolen. Når de får sine første dårlige karakterer, fører det til at de gir opp for fort. Andre klarer seg bra gjennom hele ungdomsskolen uten særlig egeninnsats. De opplever at de ikke behøver å gjøre mye for å få gode karakterer, men så blir de innhentet på videregående. Da har de ikke innarbeidet gode rutiner eller forståelse av hva skolearbeidet krever av dem. Det blir vanskelig å motivere seg til å mestre utfordringene. I slike tilfeller er det viktig at vi foreldre griper inn og hjelper dem til å etablere gode arbeidsrutiner og til å holde motivasjonen oppe – selv når de går på videregående. Det kan bety å sette konkrete, realistiske og kortsiktige mål, i tillegg til å lage en god handlingsplan. Dette trenger de hjelp til, og det vil være en god erfaring å ha med seg når de skal utdanne seg videre.

I min praksis har jeg erfart at de aller fleste jenter liker å ha mål og planer. Guttene, derimot, lever mer her og nå og tenker mindre på konsekvenser i fremtiden. Dette er ofte grunnen til at tenåringsguttene er lite villige til å lage handlingsplaner. Mens handlingsplaner forplikter dem, kan de være mer villige til å sette attraktive mål. Derfor er det et godt sted å starte. Når de har satt opp målene sine og virkelig har lyst til å nå dem, kan de være villige til å lage enkle, kortsiktige handlingsplaner. For hvordan bestiger han et høyt fjell? Ved å sette den ene foten foran den andre til han når toppen. Det er lurt at det faktisk er mulig for ham å bestige dette fjellet. I tillegg er det viktig at han får noen energibarer underveis i form av oppmuntring eller belønning når han når delmål på veien. Hvis han for eksempel starter skoleåret med å sette mål for fagene frem til sommeren, kan målene være for langt frem i tid og derfor vanskelige å motivere seg for underveis. Da kan det være lurt å dele opp hovedmålene i delmål som han skal oppnå til høstferien, til jul og til påskeferien. Det er lettere å holde på motivasjonen gjennom semesteret når han hele tiden kan se at delmålet er like i nærheten, og at hans daglige valg av handlinger direkte vil påvirke måloppnåelsen.

Målene han setter opp skal være det jeg kaller for SMARTE mål. Her står S-en for spesifikt, M-en for målbart, A-en for attraktivt, R-en for realistisk, T-en for tidsbestemt og E-en for eget eller egne mål. For at målet skal være oppnåelig, må det være så konkret som mulig. Det er ikke nok at han ønsker å bli best mulig i hvert fag. Han skal alltid gjøre sitt beste, men hva betyr det? Å sette et spesifikt mål betyr at det er tydelig, målbart og tidsbestemt. La oss tenke oss at han ønsker å forbedre seg i engelsk i løpet av skoleåret. Han skriver på et ark: Mitt mål er å få en firer i engelsk til sommeren. Som du ser er målet målbart, enten får han en firer eller så får han det ikke. I tillegg er det tydelig og konkret hva han skal oppnå og det er tidsbestemt: Han vil oppnå det til sommeren.

Så spør du ham om det er attraktivt for ham å nå målet. Hva vil han oppnå når han har nådd målet og hva er grunnen til at han vil forbedre seg i engelsk? Det kan for eksempel være at han ser at det er viktig for ham for å komme inn på skoler senere, eller at han skal til England i sommerferien. Det neste du spør ham om, er om han tror det er mulig å oppnå, at det er realistisk. Har han virkelig evnene og ressursene som skal til? Når han ser at målet er mulig å oppnå, er det lettere å opprettholde motivasjonen. Det siste punktet å finne ut av er minst like viktig som de andre: Er målet hans eget? Det betyr: Vil han dette selv, eller er det noe han tror du eller læreren eller noen andre ønsker for ham? Det må være hans egen vilje som ligger til grunn for at han skal bli motivert nok til å jobbe for målet.

Når han har satt målene og dere har vært gjennom spørsmålene, skal han sette opp en handlingsplan for hvordan han kan nå målet. Det kommer jeg tilbake til. At han stadig forbedrer seg, påvirker motivasjonen, derfor skal ikke målene være for ambisiøse. På den annen side skal målene være satt slik at han har noe å strekke seg etter. Husk at eksempelet over med karakterer kun er ment som et eksempel. Det er klart at ungdommen kan sette seg andre mål enn resultatmål. Når det er sagt, er det ofte det som er tema på ungdomsskole og videregående. De lever i en verden der de måles og veies kontinuerlig.

Jeg har god erfaring med å sette meg ned med ungdommene, ta dem på alvor, stille noen spørsmål om målene deres og undersøke om de er «SMARTE». Du kan gjerne begynne sammen med dem i 9. eller 10. klasse, og så kan de fortsette selv når de begynner på videregående. Jeg er helt sikker på at du som mor eller far kan ta coachrollen her og bli med ungdommen din på jakten etter mål og motivasjon. Forhåpentligvis vil han eller hun oppleve denne nye siden ved deg som positiv.

Spørsmål du kan stille tenåringen om det å nå mål

  • Hva er målene dine for skolearbeidet?

  • Hvilke karakterer vil du ha i de forskjellige fagene?

  • Når ser du for deg at du har oppnådd målene?

  • Er karaktermålene dine realistiske og i samsvar med den tiden du bruker på skolearbeid?

  • Er målene realistiske når du tar i betraktning alt det andre du ønsker å gjøre – med venner, idrett, spilling osv.?

  • Er målet ditt, eller tror du at det er det jeg ønsker for deg?

  • Hva trenger du for å bli maks motivert for å nå målene dine?

  • Hvordan vil du føle deg når målet er nådd?

  • Hvor mye tid er du villig til å investere for å nå målene dine?

  • Har du den tiden?

Ofte kan en belønning være oppmuntrende på veien mot målet. Det kan dere jo gjerne diskutere og lage avtaler om. Jeg ser ingen grunn til at det skulle være negativt at han oppnår en premie når han når målene sine, hvis det kan øke motivasjonen, utholdenheten og ansvarligheten hans.

 

Neste
Neste

De vanligste tabbene tenåringsforeldre gjør