skip to Main Content

’Det er lærerens skyld at jeg gjør det så dårlig på skolen’. ’Det er så synd på meg fordi bestevennen min er flyttet’. ’Etter at foreldrene mine ble skilt har jeg ikke orket å trene fordi jeg har flyttet lenger unna T-banen’.

Det er mange årsaker til at vi syns synd på oss selv og at verden er urettferdig. Det som er sikkert er at det gjør oss ikke noe godt å være i denne tilstanden over lang tid. Vi glemmer at vi alltid har valgmuligheter og kan velge å se på situasjonen ut fra flere vinkler. Hvordan kommer vi ut av denne selvmedlidenheten der vi ser på oss selv som et offer for det som skjer rundt oss?

Begynn med å spørre deg selv: ”Hva kan jeg gjøre med det?” ”Er det virkelig sant at (det er lærerens skyld at jeg er dårlig på skolen)? Hva er det jeg vil? Hvordan kan jeg gjøre ting annerledes slik at jeg oppnår det jeg ønsker? Hvordan stopper jeg meg selv i å få til det jeg vil? Hva kan jeg lære av dette som er positivt?

For å komme ut at offerrollen er det viktig å fokusere på hva du kan være takknemlig for. Still deg selv spørsmålet: ”Hva er jeg takknemlig for?” Skriv ned tre ting du er takknemlig for hver kveld. Ofte tar vi alt for gitt, ved å fokusere på takknemlighet setter vi pris på det vi har, vi kan akseptere lettere det vi ikke kan gjøre noe med, og vi kan heller fokusere på det vi kan gjøre noe med. En takknemlighetsliste er den beste medisinen mot selvmedlidenhet og følelsen av å være et offer.

Back To Top